У Сербії назвали червоні лінії для Косово

У Сербії назвали червоні лінії для Косово

У рамках загострення ситуації на півночі Косова міністр оборони Сербії Мілош Вучевич в ефірі Радіо і телебачення Сербії наголосив, що сценарії вбивства і депортації сербів косовськими албанцями є критично важливими для Белграда.

‘З політичного боку Сербія визначила червоні лінії, коли її життєво важливі, національні та державні інтереси знаходяться під загрозою. Ми говоримо, не дай Боже, про сценарії, в яких хтось вбиває сербів, виганяє сербів, влаштовує погроми, що сталося з нами 20 або 30 років тому’, – сказав Вучевич.

Він також зазначив, що в разі такого загострення конфлікту Сербія не може залишатися осторонь.

‘Такі ситуації були б не тільки … тривожний дзвінок, але також момент, коли Сербія не може просто говорити і сидіти склавши руки’, – підкреслив міністр оборони.

Раніше начальник Генерального штабу Сербії генерал Мілан Мойсилович в середу оглянув підрозділи збройних сил, які знаходяться в найвищому ступені бойової готовності. Під час візиту він переконався, що сербські військові «готові, мотивовані і повністю навчені швидко і рішуче виконувати всі завдання, які будуть на них покладені».

Ситуація з безпекою на півночі Косова і Метохії залишається напруженою. За словами Вучевича, загроза посилюється незаконними рішеннями адміністрації в Приштині і «окупацією півночі провінції».

Тим часом ситуація в регіоні продовжує загострюватися. Тисячі сербів зібралися на акції протесту перед будівлями муніципалітетів Звєкан і Лепосавич на півночі Косова. Організатори закликають до того, щоб мітинги пройшли мирно. В результаті зіткнень між місцевими жителями і силами безпеки в понеділок 52 серба і не менше 30 солдатів Північноатлантичного альянсу отримали поранення. Контингент НАТО КФОР заздалегідь оточив будівлі органів самоврядування рядами колючого дроту, за ними стояли важко екіпіровані бійці косовської албанської поліції з бронетехнікою.

Поділитись