У російського бюджету затріщали скріпи

У російського бюджету затріщали скріпи

Друга хвиля рецесії в економіці та масова мобілізація, що позбавила бізнес сотень тисяч робочих рук, ударили по доходах російського бюджету.

У жовтні надходження до скарбниці податків, не пов’язаних із видобутком та експортом нафти та газу, обвалилися на 20% у річному вираженні, випливає з даних Мінфіну.

За місяць бюджет зібрав 1,118 трлн рублів, що стало найгіршим результатом з липня. Місяцем раніше несировинна економіка принесла до скарбниці 1,445 трлн. рублів, а в серпні – 1,164 трлн.

Надходження ПДВ – ключового податку, який зашитий у вартість усіх товарів і забезпечує кожну третину рубль у бюджеті, – скоротилися на 8%, до 730,5 млрд. рублів. З цієї суми 489 млрд рублів приніс внутрішній ПДВ, а 241,5 млрд – ПДВ на товари, що ввозяться.

Збори податку на прибуток впали на 26% рік до року – до 122,9 млрд рублів.

Прогноз щодо бюджету на наступний рік – похмурий, каже Яніс Клюге, економіст Німецького інституту міжнародних відносин та безпеки: разовий ефект від гігантських сировинних доходів перших місяців війни вичерпається, тоді як витрачати доведеться більше. Одні тільки мобілізовані коштуватимуть скарбниці у сумі від 900 млрд до 3 трлн рублів, оцінює директор з інвестицій ІК «Локо-Інвест» Дмитро Польовий.

Мінфін заклав до бюджету-2023 дефіцит у розмірі 3 трлн. Насправді діра може досягти 4-4,5 трлн, прогнозують аналітики ВТБ.

Поділитись