У Росії заявили, що балістичну ракету “Сармат” неможливо перехопити

У Росії заявили, що балістичну ракету “Сармат” неможливо перехопити

Міжконтинентальну балістичну ракету (МБР) “Сармат” нині неможливо перехопити.

Про це повідомив у неділю командувач РВСП Сергій Каракаєв.

“Ті якості енергоємності, енергетичних можливостей нового ракетного комплексу, з урахуванням бойового оснащення, та комплексу засобів подолання сьогодні говорять про те, що для ракетного комплексу “Сармат” протиракетна оборона не існує. <…> Її, напевно, не буде ще існувати у найближчі десятиліття”, – сказав Каракаєв в ефірі телеканала «Зірка».

Як пояснив командувач РВСН, однією з причин невразливості є скорочення активної ділянки траєкторії. Також Каракаєв зазначив, що через енергоозброєність “Сармат” може змінювати траєкторію та летіти не лише через Північний полюс.

“При необхідності можна закладати траєкторію через Південний полюс, яка в принципі сьогодні не захищена, а також є можливості й інших траєкторій з точки зору виведення до космічного простору”, – зазначив він.

Перший пуск міжконтинентальної балістичної ракети “Сармат” було здійснено з космодрому Плесецька в Архангельській області 20 квітня. Завдання пуску було виконано повному обсязі, також було підтверджено розрахункові характеристики усім етапах польоту ракети. Навчальні бойові блоки прибули до заданого району на полігоні Кура на Камчатці. Наразі в Ужурському ракетному з’єднанні в Красноярському краї тривають роботи з підготовки головного ракетного полку до переозброєння на новий ракетний комплекс.

Діапазон бойового оснащення “Сармата” розширено, у тому числі за кількістю бойових блоків та за типами, включаючи плануючі гіперзвукові блоки. Це вдалося зробити завдяки енергомасовим характеристикам ракети.

МБР “Сармат” розроблена в Державному ракетному центрі імені В. П. Макєєва (входить до Роскосмосу), виробником є ​​завод “Красмаш” (входить до Роскосмосу). За оцінками експертів, МБР РС-28 “Сармат” здатна доставити головну частину, що розділяється, масою до 10 тонн в будь-яку точку світу.

Поділитись