У Росії виявили перші випадки зараження штамом коронавірусу “Омікрон”

У Росії виявили перші випадки зараження штамом коронавірусу “Омікрон”

У російських пасажирів, що прибули з Південно-Африканської Республіки, виявили омікрон-штам коронавірусу, повідомили в Росспоживнагляді.


“У двох пацієнтів із позитивним ПЛР-тестом, отриманим у першу добу перебування в обсерваторі, внаслідок повногеномного секвенування, проведеного ЦНДІ епідеміології Росспоживнагляду, підтверджено штам “омікрон”, – розповіли у відомстві.

Уточнюється, що всього COVID-19 виявили у десяти людей, які прилетіли з ПАР. Штами поки що встановлюють.

Новий варіант коронавірусу B.1.1.529 виявили в Ботсвані та ПАР у двадцятих числах листопада. Він містить десятки мутацій у S-білку, необхідному патогену для зараження клітин. На думку дослідників, багато нових змін у геномі SARS-CoV-2 вказують на високу трансмісивність цього варіанту і стійкість до захисних антитіл перехворілих і щеплених, хоча остаточні висновки робити поки рано. Імовірно, B.1.1.529 спочатку розвинувся в організмі людини з ослабленим імунітетом – хворого на СНІД або ВІЛ.

Всесвітня організація охорони здоров’я визнала B.1.1.529 “викликаючим занепокоєння” і привласнила йому назву “омікрон” – за 15-ою літерою грецького алфавіту. Експерти вважають, що заражатися можуть вже перехворілі та вакциновані, а симптоми варіюються від втоми до головного болю та ломоти у тілі.

Поділитись