У Росії готують підвищення податків, щоб залатати дірку в бюджеті

У Росії готують підвищення податків, щоб залатати дірку в бюджеті

Російська влада обговорює підвищення податків, щоб профінансувати програми відновлення економіки та залатати «дірку» у федеральному бюджеті, яку Мінфін оцінює у 6 трильйонів рублів на найближчі три роки.

Сценарій із підвищенням податків передбачається, якщо плани розвитку оплачуватимуться за рахунок держкоштів і головним чином – із скарбниці. Як повідомляють ЗМІ, про це йдеться у презентації, яку Мінфін та ЦБ підготували для стратегічної наради щодо розвитку в умовах санкцій.

На зустрічі 30 серпня чиновники обговорювали, як профінансувати численні проекти – від відтворення з нуля автопрому та авіапрому до будівництва залізниць та трубопроводів для вивезення сировини до Китаю. Загалом міністерства та відомства виставили заявки на 15 трильйонів рублів додаткового фінансування.

Мінфін і ЦБ виступили за залучення приватних інвесторів, але для цього потрібне потепління інвестклімату, на який в умовах санкцій чекати не доводиться. Ще один варіант – задіяти гроші Фонду національного добробуту. Але черга за ними досягла таких розмірів, що якщо витрачати без обмежень, то від ФНБ нічого не залишиться до 2024 року.

Якщо ж профінансувати плани порятунку за рахунок додаткових видатків бюджету, це посилить ситуацію з його дефіцитом – саме тому буде потрібно підвищення податків, вважають чиновники.

Цього року, за оцінкою Мінфіну, витрати уряду перевищать доходи на 1,7 трлн рублів, наступного – на 1,6 трлн, 2024-го – на 1,4 трлн, 2025-го – на 1,3 трлн.

Поділитись