У Раду внесено законопроект про заборону на імпорт електроенергії з Росії та Білорусі

У Раду внесено законопроект про заборону на імпорт електроенергії з Росії та Білорусі

Законопроект про введення заборони на імпорт електроенергії з держав, які не є членами ЄС або Енергетичного Співтовариства, зареєстрований у Верховній Раді.

Така інформація опублікована на інтернет-порталі українського парламенту.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, пропонується заборонити комерційний імпорт електроенергії з держав, які не є членами (сторонами) ЄС або Енергетичного Співтовариства, тобто Росії та Білорусі.

Крім того, в законопроекті, ініційованому президентській фракцією “Слуга народу”, передбачається тимчасово, на час переходу об’єднаної енергосистеми України на паралельну роботу з об’єднаною енергосистемою ЄС, дозволити здійснювати тільки технологічний перетікання електроенергії з цих держав.

Імпорт електроенергії з Росії було відкрито України в жовтні 2019 року, що призвело до обмеження потужностей українських енергопідприємств і зниження рівня споживання вугілля вітчизняними ТЕС. Внаслідок цього президент України Володимир Зеленський доручив зупинити імпорт струму і завантажити ТЕС вугіллям.

У минулий вівторок український уряд ввів з 1 квітня спеціальне мито в розмірі 65% на імпортовані з Росії електроенергію і вугілля, крім антрациту і коксу.

Поділитись