У Португалії енергетики мають намір виробляти енергію для ЄС

У Португалії енергетики мають намір виробляти енергію для ЄС

Прем’єр-міністр Португалії Антоніу Кошта вважає, що будівництво нового трубопроводу, який з’єднає Іберійський півострів із Центральною Європою, допоможе Португалії стати експортером власного зеленого водню та не обмежуватись роллю транспортувальника газу.

Позицію Кошти навоить португальський телеканал SIC.

“Коли ми говоримо про зелений водень <…>, йдеться не просто про його транспортування з використанням порту Сініш. Перед нами постає набагато серйозніше питання: ми можемо виробляти водень та експортувати вироблений нами газ”, – сказав він. Кошта додав, що новий проект трубопроводу “вигідніший для Португалії з економічної точки зору”, ніж ініціатива щодо доставки в Європу газу з Алжиру Midcat, від якої вирішили відмовитися.

“Процес переходу [на відновлювані джерела енергії] займе кілька десятиліть, і в цей період ми можемо вигідно використати геостратегічне становище порту Сініш, який знаходиться найближче до США, Нігерії та інших країн – постачальників газу”, – зазначив Кошта.

Іспанія, Франція та Португалія 20 жовтня досягли угоди щодо заміни проекту газопроводу Midcat через Піренеї новим “зеленим енергетичним коридором”, який дозволить транспортувати газ та водень з Барселони до Марселя, а потім до інших європейських країн. Поки що не повідомлялося про терміни реалізації проекту, а також про те, хто візьме на себе його оплату. При цьому влада Іспанії висловила надію на те, що ініціатива отримає європейське фінансування.

Поділитись