У Польщі прокоментували відмову США від санкцій по “Північному потоку – 2”

У Польщі прокоментували відмову США від санкцій по “Північному потоку – 2”

Варшава “з болем” сприйняла рішення США відмовитися від санкцій щодо газопроводу “Північний потік – 2”, заявив заступник прес-секретаря правлячої партії республіки Радослав Фогель в ефірі Польського радіо.


“Ми з болем сприймаємо рішення президента США щодо” Північного потоку – 2 “, тому що ми вважаємо, що тут питання збереження санкцій був би доречний”, – сказав Фогель.

“Ми незмінно стоїмо на позиції, що будівництво цього газопроводу є наданням Росії зброї в руки – газового, енергетичного зброї, яке буде використовуватися – так бувало не раз – і в політичних питаннях”, – додав він.

“Північний потік – 2” передбачає будівництво двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Проти проекту активно виступають США, які просувають в ЄС свій зріджений природний газ, а також Україна і ряд європейських країн. Штати в грудні 2019 року введено санкції проти газопроводу, в результаті чого швейцарська Allseas змушена була зупинити прокладку. Вона продовжилася через рік – в грудні 2020 року силами вже російського судна-трубоукладача “Фортуна”, а 27 квітня до нього приєднався “Академік Черський”.

США 20 травня заявили, що відмовилися від введення санкцій проти компанії Nord Stream 2 AG, яка реалізує проект російського газопроводу “Північний потік – 2”, пояснивши це тим, що це в їхніх національних інтересах. Однак потім США ввели санкції проти організацій РФ і судів по проекту “Північний потік 2”. Зокрема, проти “Морський рятувальної служби”, “Мортранссервіса”, Самарського теплоенергетичного майнового фонду, “Коксохімтранса”. Санкції були введені і проти 13 судів.

Поділитись