У Польщі пояснили неможливість знищення «Курська» американською субмариною

У Польщі пояснили неможливість знищення «Курська» американською субмариною

Російський підводний човен «Курськ», який зазнав катастрофи в серпні 2000 року в Баренцевому морі, не міг затонути через зіткнення з американськими субмаринами, оскільки був істотно більшим за них.

Неможливість знищення судна Росії субмаринами США пояснює польське видання Defence24.

У публікації стверджується, що в момент аварії «Курська» (водотоннажністю 23900 тонн) у регіоні знаходилися американські підводні човни Memphis (6900 тонн) та Toledo, а також британська субмарина Splendid (4900 тонн). Видання нагадує, що за розміром та водотоннажністю західні кораблі набагато поступаються російському судну, тому їхнє зіткнення з останнім призвело б до проблем швидше у перших.

Таким чином Defence24 прокоментувала заяву колишнього командувача Північного флоту адмірала В’ячеслава Попова, який раніше заявив, що атомний підводний човен Курськ загинув внаслідок зіткнення з субмариною НАТО.

У листопаді видання The Drive написало, що Росія може бути причетною до пошкодження та зникнення підводних кабелів морської обсерваторії Лофотен-Вестеролен біля узбережжя Північної Норвегії, здатних відстежувати переміщення субмарин.

Підводний човен, що зіткнувся з «Курськом», знайшли біля берегів Норвегії.

У липні 2019 року NRK повідомила, що Норвезька розвідувальна служба знала про катастрофу «Курська» за 3,5 години до того, як повідомлення про аварію надійшло до Північного флоту Військово-морського флоту Росії. Зокрема, зазначається, що норвезькі фахівці, отримавши дані про другий вибух на субмарині, вже розуміли, що всередину її проникла вода, внаслідок чого підводний човен через кілька секунд опинився на дні Баренцева моря на глибині 108 метрів.

«Курськ» затонув 12 серпня 2000 року у Баренцевому морі за 175 кілометрів від Північноморська на глибині 108 метрів. Згідно з офіційною версією, трагедія сталася внаслідок вибуху торпеди на борту та подальшої детонації боєзапасу під час навчань Північного флоту. Усі 118 членів екіпажу загинули.

Поділитись