У питанні Brexit поставлено крапку: підписано угоду про вихід Британії зі складу ЄС

У питанні Brexit поставлено крапку: підписано угоду про вихід Британії зі складу ЄС

Голова Європейської ради Шарль Мішель і глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен підписали угоду про вихід Великобританії зі складу Євросоюзу (Brexit). Про це Мішель повідомив в Twitter.

“Сьогодні я підписав угоду про вихід Великобританії з Євросоюзу разом з Урсулою фон дер Ляйен. Все неминуче зміниться, але наша дружба збережеться. Ми починаємо нову главу в якості партнерів і союзників”, – зазначив глава Євроради.

29 січня очікується ратифікація угоди в Європарламенті. Великобританія і Брюссель також повинні будуть укласти торговельну угоду.

Brexit запланований на 31 січня. Після цього до кінця 2020 року триватиме перехідний період.

23 січня білль про Brexit підписала королева Великобританії Єлизавета. До цього британський парламент схвалив законопроект за умовами виходу країни з Євросоюзу.

Спочатку Великобританія повинна була здійснити Brexit 29 березня 2019 року, але парламент кілька разів відхиляв пропозицію тодішнього прем’єра Терези Мей за умовами угоди з Брюсселем. В результаті Лондон отримав відстрочку до 12 квітня, потім до 31 жовтня і в підсумку до кінця січня 2020 року. Сторони повинні були розробити взаємоприйнятний договір, який дозволить згладити наслідки Brexit.

Поділитись