У Перу український літак Ан-178 назвали “невидимкою”

У Перу український літак Ан-178 назвали “невидимкою”

Україна хотіла продати Перу за 65 мільйонів доларів “літак-невидимку” Ан-178, говориться на сайті Федерації журналістів Перу.

Ресурс відзначає, що альтернативу може запропонувати Росія. Раніше джерело в сфері військово-технічного співробітництва повідомило, що Перу призупинило дію підписаного в 2019 році контракту на закупівлю українських літаків Ан-178 на заміну застарілих Ан-32 для національної поліції, так як замовник оцінює його реалізацію як малоймовірну. За словами джерела, українська сторона рік тому навмисно дезінформувала перуанців, пообіцявши, що проблем з російськими елементами не буде, на ділі ж літак готовий лише на 40%, так як для нього немає російських комплектуючих, знайти їм заміну українці не змогли.

Як нагадують автори статті, Ліма призупинила виконання контракту на купівлю-продаж Ан-178 після ряду проблем. Зокрема, у українського літака немає міжнародної сертифікації і даних для її отримання. Генерал Альфредо Вільдосо Рохас, який був присутній на підписанні контракту, зараз перебуває у в’язниці з корупційній справі, а сама закупівля Ан-178 йшла в порушення перуанського законодавства.

Крім того, як зазначається, Україна зіткнулася з проблемами в покупці російських комплектуючих, необхідних для виробництва цього літака. “Заміна та адаптація цих деталей на деталі західного і українського виробництва, період випробувань яких почнеться в кінці 2020 року, що має на увазі близько 1800-2000 льотних годин на рік і наявність близько п’яти прототипів, якими не володіє українська сторона”, – вказують автори статті.

Хоча Ліма вже виплатила аванс в розмірі 30% від вартості літака, що еквівалентно приблизно 19,2 мільйона доларів, штрафні санкції за прострочення поставки в строк (від одного до двох місяців) складають всього п’ять тисяч доларів на місяць, що є “жахливо низьким штрафом “для подібної закупівлі, констатується в матеріалі.

У той же час Росія, як нагадують автори статті, модернізувала свої літаки Іл-76 і розробляє середній транспортний літак Іл-112. Вони являють собою реальну альтернативу літаку Ан-178, констатує видання.

Ан-178 – український близькомагістральний транспортний літак на базі Ан-158 (модифікації Ан-148) вантажопідіймальністю 18 тонн. Ан-178 позиціюється на ринку як заміна транспортним Ан-12. На даний момент ДП “Антонов” виготовило два екземпляра літака, включаючи машину для статичних випробувань.

Поділитись