У Норвегії прокоментували нову версію загибелі «Курська»

У Норвегії прокоментували нову версію загибелі «Курська»

Прес-служба Міноборони Норвегії прокоментувала версію адмірала В’ячеслава Попова про загибель підводного човна «Курськ» через зіткнення з підводним човном НАТО.

У відомстві зазначили, що причини події вже встановила російська комісія.

«Трагічна подія з підводним човном “Курськ” 21 рік тому вразила Норвегію, яка також є морською державою. Загибель 118 людей, як встановила російська комісія, яка розслідувала НП, сталася через вибух торпеди», – заявили в Міноборони.

У відомстві зазначили, що у дні події Норвегія пропонувала Росії свою допомогу, проте та відмовилася.

Нагадаємо, що підводний човен «Курськ» затонув 12 серпня 2000 року за 175 кілометрів від Північноморська. Внаслідок інциденту загинув весь екіпаж судна у складі 118 осіб.

22 листопада 2021 року адмірал В’ячеслав Попов, який командував Північним флотом під час інциденту, заявив, що причиною затоплення судна могло стати зіткнення з підводним човном НАТО, який стежив за «Курськом». Крім того, пізніше субмарину виявила протичовнова авіація — якийсь час вона провела у ремонті, після чого повернулася до місця базування.

Попов зазначив, що «на 90%» упевнений, що знає назву підводного човна НАТО, винного в інциденті, проте не може назвати його через відсутність прямих доказів.

Поділитись