У Норвегії повідомили про радіацію через радянську субмарину

У Норвегії повідомили про радіацію через радянську субмарину

Управління радіаційного захисту та ядерної безпеки Норвегії показало в твіттері фото радянського атомного підводного човна К-278 «Комсомолець», який затонув в Норвезькому морі в квітні 1989 року.

Фахівці почали експедицію до району затоплення субмарини і з’ясували, що рівень радіації в області реакторного відсіку човна в сто тисяч разів перевищує норму, зазначає TV 2. Вчені з Росії та Норвегії проводять експедицію, щоб перевірити екологічну обстановку, заміряти рівень забруднення і знайти витоку радіації.

Затонулий 30 років тому підводний човен знаходиться на глибині приблизно в 1,7 тисячі метрів, що ускладнює роботу. Для досліджень застосують спусковий підводний апарат Ægir 6000.

Попередні російські дослідження виявляли виток радіації з реактора, сильні пошкодження субмарини і перевищення рівня цезію-137 в донних відкладеннях.

Нове дослідження виявило рівень радіації в сто тисяч разів вище норми в районі вентиляційної труби реакторного відсіку. Однак це не становить загрози рибальства в Норвезькому морі, запевнили вчені.

Поділитись