У Німеччині заявили про порушення Шольцем обіцянки, яку він дав Зеленському

У Німеччині заявили про порушення Шольцем обіцянки, яку він дав Зеленському

Канцлер Німеччини Олаф Шольц порушив обіцянку підтримати президента України Володимира України, скоротивши постачання озброєння його країні.

Про це повідомляє видання Die Welt.

Зазначається, що на початку Німеччина відправила Києву лише рації, ручні гранати, деталі кулеметів та шнури, що детонують. Востаннє українській стороні було передано сім гаубиць, п’ять тисяч шоломів, обладнання для захисту від дронів та запчастини для автомобілів.

Die Welt нагадує, що 18 липня Рада Євросоюзу погодила п’ятий транш військової допомоги Україні на €500 млн, Німеччина бере участь у цій програмі. Незважаючи на це, у бундестазі стає все більше невдоволених тим, що заяви Шольца суперечать його діям.

“Це ганьба. Демонстративне небажання федерального уряду постачати зброю завдає шкоди репутації ФРН», – заявив Die Welt парламентський голова фракції ХДС Торстен Фрай.

У статті йдеться, що через відмову Берліна постачати зброю Україні, київська влада продовжує закуповувати її в Німеччині на власні гроші. Так, у червні українська сторона придбала близько трьох тисяч протитанкових засобів RGW 90 Matador безпосередньо у промислових підприємств.

Раніше Шольц заявляв, що підтримка Києва з боку Берліна триватиме стільки, скільки потрібно.

Також у Бундесверу закінчує ресурси, які німецькі Збройні сили можуть передати Україні в рамках військової допомоги. Про це заявила глава Міноборони Німеччини Крістіна Ламбрехт.

“Ми більше не можемо багато віддавати (із запасів) Бундесверу, я скажу це дуже чітко, і мій колега (міністр оборони України) теж про це знає”, – наводить її слова газета Die Welt.

При цьому Ламбрехт нагадала, що ФРН вже поставила Україні частину самохідних гаубиць Panzerhaubitzen 2000, і пообіцяла, що Берлін і надалі підтримуватиме Київ.

Поділитись