У Нігерії поліція жорстоко побила та заарештувала демонстрантів

У Нігерії поліція жорстоко побила та заарештувала демонстрантів

Нігерійська поліція побила та заарештувала демонстрантів у суботу, які протестували проти відновлення місця, де минулого року в комерційній столиці Лагосі були розстріляні активісти, що засуджують жорстокість поліції.

Про це повідомляє REUTERS.

Правозахисна група “Міжнародна амністія” та свідки заявляють, що солдати відкрили вогонь по протестуючих 20 жовтня, внаслідок чого загинули щонайменше 12 людей біля платних воріт в заможному районі міста Леккі та іншому районі. Військові заперечують стрілянину в прямому ефірі, а поліція заперечує участь.

У суботу були присутніми озброєні поліцейські біля платних воріт, де група з 15 протестуючих зібралася, незважаючи на заклики уряду цього тижня припинити демонстрацію, повідомили очевидці агентства Reuters.

Щонайменше шестеро протестуючих були побиті палицями та заарештовані перед тим, як помістили їх у поліцейські фургони.

“Вони вже обробляють нас, але нас не стримують. Ми не збираємося піти з посади», – сказав один чоловік, який не повідомив свого імені та розмовляв із Reuters під час арешту.

Представник поліції штату Лагос заявив у текстовому повідомленні, що він не знав про арешти, але розглядатиме звинувачення в тому, що активістів обробляли.

Міністр інформації Нігерії на початку цього тижня попередив активістів відмовитися від планів протесту, заявивши, що він ризикує бути “захопленим хуліганами”.

У п’ятницю один з двох молодих членів державної комісії в Лагосі, яка розслідувала жовтневі стрілянини, подав у відставку, посилаючись на “необгрунтоване залякування мирних протестуючих” і голосування комісії за відкриття платних в’їздів – джерело доходу для уряду штату – до розслідування було закінчено.

Тисячі нігерійців, які закликали до поліцейських реформ, влаштовували в основному мирні акції протесту по всій країні протягом приблизно двох тижнів у жовтні, але стрілянина в Леккі спричинила вуличне насильство та грабіж по всій країні.

Хвиля громадянських заворушень була однією з найстрашніших після закінчення військового правління в 1999 році.

Поділитись