У НАТО вирішили не запрошувати Україну вступити до альянсу на саміті у Вільнюсі

У НАТО вирішили не запрошувати Україну вступити до альянсу на саміті у Вільнюсі

Країни НАТО вирішили не надсилати Україні запрошення стати членом Північноатлантичного альянсу на своєму липневому саміті у Вільнюсі, проте вони обговорюють можливість нарощування взаємодії з Києвом та потенційне встановлення термінів його вступу до військового блоку.

Про це повідомила у неділю газета The Washington Post.

Як зазначається у публікації з посиланням на джерела з числа посадових осіб, «серед 31 члена альянсу, незважаючи на заклики Києва, склався консенсус щодо того, що НАТО під час зустрічі 11-12 липня не надішле Україні офіційне запрошення про вступ».

За даними газети, «східноєвропейські країни домагаються конкретних кроків до цієї мети, включаючи потенційні зобов’язання щодо термінів вступу України, тоді як США та деякі західноєвропейські держави виступають за менші кроки». Як уточнюється в матеріалі, «до них може увійти бюрократичне оновлення до органу між НАТО та Україною або рішення щодо подальшого розширення технічної підтримки НАТО оборонному сектору України».

Видання повідомляє, що посадовці країн Балтії пропонували, щоб Північноатлантичний альянс «направив офіційне запрошення Україні вступити» до НАТО або розпочав процес «встановлення тимчасових рамок чи певних умов» цього. Як випливає з матеріалу, міністр закордонних справ Чехії Ян Липавський також висловився за те, щоб Україні «надали актуальний шлях» до НАТО.

Поділитись