У МЗС РФ розповіли, скільки росіян сидить у в’язницях за кордоном

У МЗС РФ розповіли, скільки росіян сидить у в’язницях за кордоном

У в’язницях за кордоном знаходяться понад дев’ять тисяч росіян.

До цього числа входять як підозрювані в скоєнні злочинів, так і ті, щодо кого вже винесено обвинувальний вирок. Про це розповів уповноважений МЗС РФ Григорій Лукьянцев.

За його словами, російська сторона уважно стежить за всім, що відбувається в цій сфері. “Станом, скажімо, на 12 серпня цього року, загальне число (росіян перебувають в пенітенціарних установах за кордоном) склало 9218 чоловік. З них підозрювані й обвинувачувані у вчиненні злочинів є 4371 і 1895 чоловік. У відношенні 2952 осіб уже винесені вироки компетентними національними судами іноземних держав”, – поінформував Лукьянцев.

Як уточнив дипломат, зазначені ним дані не повною мірою відображають ситуацію, оскільки в ряді країн є дуже жорсткі обмеження на розголошення персональних даних. До того ж не всі наші співвітчизники зацікавлені в тому, щоб про їхні проблеми з законом у інших країнах дізналися на батьківщині.

“Як показує практика наших закордонних установ, в більшості випадків, коли наші громадяни опиняються в пенітенціарних установах і стикаються з роботою пенітенціарної і судової систем в зарубіжних країнах, вони туди потрапляють не з політичних причин, а в результаті скоєння правопорушень, таких як крадіжка, хуліганство” , – зазначив Лукьянцев, додавши, що нерідко проблеми виникають через незнання місцевих законів.

За даними представника МЗС, найбільше громадян РФ перебувають у в’язницях США, Польщі, Білорусі, Казахстану, Естонії, Франції, Німеччини – тих країнах, де існують великі російські та російськомовні громади.

Поділитись