У листопаді інфляція сповільнилась до 5,1%, але споживчі ціни збільшились на 0,1%

У листопаді інфляція сповільнилась до 5,1%, але споживчі ціни збільшились на 0,1%

Інфляція у річному вимірі у листопаді сповільнилась до 5,1%. Водночас споживчі ціни у країні збільшились на 0,1% у порівнянні з жовтнем, пише видання UA.NEWS.

Відтак, вперше з кінця 2016 року споживча інфляція повернулась у цільовий діапазон. Більш того, вона майже повністю збіглася з інфляційною ціллю Національного банку України – 5%. Це дає ґрунтовні підстави прогнозувати очікуване продовження циклу пом’якшення монетарної політики НБУ, напередодні рішення щодо зниження облікової ставки.

Зазначимо, вперше з кінця 2016 року споживча інфляція перебуває у межах цільового діапазону. Навіть більше, показники інфляції із несуттєвим відхиленням співпадає з інфляційною ціллю НБУ – 5%.

На тлі високих темпів зростання зарплат та стійкого споживчого попиту, позитивні показники інфляції є наслідком проведення жорсткої монетарної політики. Зміна макроекономічних умов, обумовлюватиме пом’якшення політики Центробанку.

Ключовим каналом досягнення інфляційної цілі було зміцнення обмінного курсу. Варто зазначити, що зміцнення валютного курсу є наслідком зростання довіри зовнішніх і внутрішніх інвесторів до економіки країни, а також достатньо сприятливих умов торгівлі для України на світових ринках.

Зниження інфляції до цілі та позитивні новини щодо нової програми з МВФ дають вагоме підґрунтя для Правління Нацбанку щодо продовження циклу пом’якшення монетарної політики та навіть пришвидшити зниження ключової ставки.

Вочевидь, ситуація на валютному ринку краща за очікування, а інфляція знизилась до цілі швидше ніж передбачалось. Тому більш істотне зниження ключової ставки є цілком логічним.

Нагадаємо, Нацбанк вперше зазначив щодо існування макроекономічних умов, які дозволяють в межах траєкторії прогнозу знизити облікову ставку нижче прогнозованого попередньо рівня – 8 %. Наразі облікова ставка складає 15,5%.

Поділитись