У Китаї готують позиційний документ щодо війни в Україні

У Китаї готують позиційний документ щодо війни в Україні

Китай готується представити позиційний документ щодо України, який підкреслить принципи територіальної цілісності та суверенітету. У ньому також було б зазначено, що ніколи не можна вести ядерну війну, але Ван сказав, що реклама загроз безпеці підвищує ризик прорахунку. 

 Про це заявив голова комісії з закордонних справ ЦК КПК Ван І, повідомляє The Guardian.

Він сказав, що Китай виступає проти менталітету та блоків часів холодної війни.

Дипломат заявив, що «законні проблеми безпеки потрібно сприймати серйозно», посилаючись на занепокоєння Москви щодо можливого розширення НАТО на сусідню Україну.

Ван звинуватив неназвані сили у відповідальності за зрив попередніх переговорів між Україною та Росією , припустивши, що ці сили мали глибші мотиви, ніж захист України.

Зокрема, США тиснули на Китай, щоб той відмовився або принаймні обумовив свою підтримку вторгнення Володимира Путіна в Україну, заявляючи, що вторгнення є явним порушенням принципів статуту ООН, яким Китай приділяє таку увагу.

Китай відмовився накладати санкції на Росію і все більше стає одним із основних споживачів російської енергії, що допомагає Москві фінансувати виробництво зброї. Ван наполягав, що Китай глибоко стурбований тривалістю війни, додавши: «Ми не сидимо склавши руки. Ми не підливаємо масла у вогонь. Ми стоїмо на стороні миру та діалогу».

Він натякнув на можливість відмови Європи від позиції США щодо України. «Наші друзі в Європі повинні спокійно подумати про те, як принести мир в [Україну] і як продемонструвати її стратегічну автономію».

Ван також розкритикував заборону США на експорт технологій мікрочіпів до Китаю , описавши це як «100% протекціонізм, 100% егоїзм, 100% односторонність». За його словами, це було явним порушенням правил Світової організації торгівлі та не могло бути далі від чесної конкуренції.

Поділитись