У Києві назвали дві умови обговорення мирних планів

У Києві назвали дві умови обговорення мирних планів

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Київ готовий обговорювати лише ті мирні ініціативи, які не передбачають територіальних поступок та заморозки конфлікту.

Про це йдеться у зверненні міністра з нагоди Дня Африки, опублікованому на сайті МЗС.

Наприкінці травня Кулеба розпочав турне африканськими країнами. Він розповів, що українські дипломати приїхали на континент, щоб “говорити на рівних, працювати як партнери” та влаштувати “українсько-африканський ренесанс”. Київ має намір відкрити нові посольства у різних куточках Африки та провести перший саміт Україна-Африка.

У своєму зверненні міністр наголосив, що в Україні чують заклики до миру з боку різних країн та лідерів, підтримують прагнення миру, але вважають, що «такі заклики необхідно спрямовувати насамперед у бік Росії».

«Ми знаємо, що справжній світ має бути справедливим та стійким. Ми відкриті для обговорення будь-яких мирних ініціатив, якщо вони поважають два принципи: не передбачають територіальних поступок і не ведуть до замороженого конфлікту замість миру», – наголосив Кулеба.

Він додав, що Київ уже має «чіткий план» – «формулу миру» президента України Володимира Зеленського, і «саме український мирний план має стати основою будь-яких мирних зусиль».

Президент ПАР Сиріл Рамафоса раніше повідомив, що Росія та Україна погодилися ухвалити африканську делегацію, яка займеться пошуком мирного вирішення конфлікту.

До делегації увійдуть представники Єгипту, Замбії, Республіки Конго, Сенегалу, Уганди та ПАР. Рамафоса наголошував, що Африка стурбована українською кризою, оскільки вона безпосередньо впливає на країни регіонів, викликаючи зростання цін на продукти та паливо.

Поділитись