У Криму знайшли рідкісні мінерали

У Криму знайшли рідкісні мінерали

В окупованому Криму російські вчені знайшли рідкісні мінерали у печері Таврида, які раніше не зустрічалися у цій частині планети.

Про це розповіла мінеролог, науковий співробітник заповідника Шульган-Таш Ольга Червяцова, повідомляє New Format у середу, 29 липня.

“Зроблені знахідки рідкісних мінералів. Основні процеси мінералогенезу у печері пов’язані з функціонуванням біокостних системи – життєдіяльністю древніх тварин і кістковими залишками, які збереглися після них. Тому основна група мінералів, виявлені в печері, – це фосфати. З рідкісних мінералів – монтгомеріїт, який утворювався за рахунок реакції в кислому середовищі кажанів, які населяли цю печеру, і глинистих мінералів”, – сказала Червяцова.

Крім того, за її словами, в печері виявлено мінерали, які раніше у цій частині планети не зустрічалися.

“Це фосфат робертсит, що містить марганець, та фосфат складного складу кінгсмаунтіт, який містить в своїй формулі алюміній, магній і залізо. Наприклад, кінгсмаунтіт зустрічався тільки в Австралії. Думаю, що це друга знахідка в світі”, – розповіла Червяцова.

За її словами, ці мінерали мають велике наукове значення. При цьому, за її словами, в печері можливе відкриття абсолютно нових мінералів, проте цей процес досить трудомісткий.

“Потенціал у цієї печери на відкриття нових мінералів дуже високий”, – підкреслила Червяцова.

Карстова порожнина – печера довжиною близько 2 кілометрів – була виявлена ​​в Білогірському районі Криму в районі селища Зуя під час будівництва траси Таврида в 2018 році. Спелеологи Криму знайшли в печері останки стародавніх хижаків і інших тварин. В печеру були організовані комплексні експедиції, до складу яких входили фахівці різних областей – спелеологи, палеонтологи, археологи, палеоботаніки, фахівці з радіоізотопного датування. Були взяті проби культур мікробіологами, зараз йде їх вивчення. Печера, на думку вчених, зберігалася запечатаною не менше мільйона років.

Поділитись