У котловані будівельники розкопали скелети колишніх в’язнів

У котловані будівельники розкопали скелети колишніх в’язнів

Днями на цвинтарі у Чорткові працівники будівельної фірми натрапили на скелети людей. За підрахунками, там було поховано 15 людей.

Як виявилось, скелети, які витягнули з котловану в Чорткові, належать в’язням післявоєнного періоду XX-го століття (40-50-ті роки). Це дослідила антрополог Ольги Мінейко, повідомляє UA:Тернопіль. На місці, де знайшли останки людей хотіли спорудити пам’ятник Українській Галицькій Армії.

Більшість поховань належала молодим людям 20-30-ти років. Серед кісток знайшли останки літніх людей і підлітків. У висновках антрополога йдеться про те, що поховані люди тривалий час перебували у холоді, присутні ознаки недоїдання.

У 2018 році з нагоди відзначення 100-річчя Чортківської офензиви у Львові меморандум про створення пам’ятника підписали очільники Тернопільської, Львівської та Івано-Франківської областей. Кошти на зведення меморіалу домовилися виділяти з бюджетів цих областей.

Чортківська офензива – наступальна військова операція 25-ти тисяч солдатів Української Галицької Армії. Вони примусили відступити по всій лінії фронту більш як 100-тисячну польську армію. Це відбувалося з 7 по 28 червня 1919 року.

Поділитись