У Києві розкрили вимоги до Європи і США через угоду по «Північному потоку-2»

У Києві розкрили вимоги до Європи і США через угоду по «Північному потоку-2»

У Києві розкрили вимоги до Заходу через добудову газопроводу «Північний потік-2».

Про це заявила віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанишина в ефірі телеканалу «Україна 24».

Віце-прем’єр зазначила, що, в першу чергу, від західних країн потрібно пакет економічних рішень, в тому числі гарантії об’ємів транзиту газу через українську територію і «продовження контрактних відносин в рамках тристороннього контракту». Також Стефанишина розповіла, що Києву необхідні гарантії, а не домовленості щодо територіальної цілісності і суверенітету держави.

Крім цього, західні країни, на думку віце-прем’єра, повинні виконати зобов’язання Європейського союзу (ЄС) щодо інтеграції ринків газу та електроенергії відповідно до угоди про асоціацію з Євросоюзом. Вона також заявила, що більше семи місяців тому Київ звернувся з питанням про компенсацію в Єврокомісію (ЄК), проте відповіді так і не дочекався. Такі обставини стануть хорошим підставою, щоб ЄС розглянув цю пропозицію, резюмувала Стефанишина.

Раніше український віце-прем’єр розкритикувала угоду США і Німеччини по «Північному потоку-2». За її словами, спільна заява двох країн не несе ніяких гарантій безпеки для Києва. Стефанишина підкреслила, що про перспективи членства України в НАТО в угоді не йдеться.

21 липня США і Німеччина досягли компромісу по «Північному потоку-2». Сторони домовилися вжити заходів у відповідь проти Росії, якщо вона спробує використовувати поставки газу в якості «зброї» проти України. В рамках угоди ФРН також візьме на себе зобов’язання сприяти продовженню домовленостей про транзит російського газу через Україну, які закінчуються в 2024 році, не менше ніж на десять років.

Поділитись