У Києві представники української діаспори обговорювали ситуацію на Донбасі

У Києві представники української діаспори обговорювали ситуацію на Донбасі

У Києві триває XII форум Світового Конгресу Українців. Близько 300 делегатів з Канади, США, Європи, Австралії та інших країн зібралися, аби обговорити ситуацію на українському Сході та прийняти рішення щодо надання Україні допомоги.

Поза межами України проживає більше 20 млн українців. У 61 країні світу є українські діаспори, а в 2018 році Конгрес набув статусу учасника міжнародної неурядової організації в Раді Європи. СКУ, насамперед, ставить за мету зміцнювати міжнародну коаліцію на підтримку України, звільнення українських політв’язнів, протидіяти російський дезінформації, надання Україні гуманітарної та економічної допомоги. Кореспонденту «Нового формату» вдалося взяти ексклюзивний коментар в Президента Світового Конгресу Українців Євгена Чолія.

«Я думаю, коли є потужна гібридна війна проти України, треба прийняти рішення, як світове українство може допомогти українському народові захистити свою територіальну цілісність і протидіяти російській дезінформації. Ми хочемо переконати західний світ в тому, що Україна є вдалою країною та слід продовжувати реформи та процеси євроінтеграції.

На конгресі ми маємо подумати над конкретними діями, як посилити наші громади в різних країнах світу. Нам треба зберігати нашу українську ідентичність. Світовий Конгрес Українців має велику мережу у світі та має доступ до різних урядів країн світу. Тому ми доносимо інформацію сприводу того, що тут відбувається. Зокрема, ми стараємося переконати, що російська гібридна війна проти України – це виклик проти західного світу. Тому усі країни, які хочуть миру та стабільності, мають допомогти Україні захистити свої кордони, тим самим забезпечивши мир та стабільність у світі. Зараз головне змобілізувати світове товариство, аби до Росії застосовували більші санкції, а українцям надавали сучасну летальну зброю, аби Росія припинила цю агресію», – заявив Євген Чолій, президент СКУ.

Також при світовому конгресі українців створена економічна комісія, та в планах проведення форумів в різних найбагатших країнах світу з приводу залучення інвестицій в українську економіку та бізнес.

Поділитись