У Києві пояснили видачу Росії “цінного свідка” у справі MH17

У Києві пояснили видачу Росії “цінного свідка” у справі MH17

Глава офісу президента України Андрій Богдан в інтерв’ю «Бі-бі-сі Україна» прокоментував видачу Росії свідка у справі про катастрофу рейсу МН17 Володимира Цемаха, незважаючи на вимогу Нідерландів.

За його словами, рішення передати Цемаха Москві приймалося з урахуванням інтересів України, а не Нідерландів. “Коли ми зустрічаємося з європейськими політиками, вони кажуть, що захищають інтереси свого населення, своєї країни, свого майбутнього. Вибачте, а кого ми повинні захищати? Інтереси Нідерландів?”- сказав Богдан.

Також він зазначив, що влада Нідерландів зробили ряд недружніх кроків щодо України. Як приклад глава офісу президента привів участь країни в будівництві газопроводу «Північний потік-2», проведений в Нідерландах референдум про підписання з Україною угоди про асоціацію, а також лобіювання повернення Росії в ПАРЄ. “У них бізнес з Росією. У них дуже тісні відносини, спільні які політичні погляди, у них є, на що міняти Цемаха”, – додав він.

7 вересня президент України Володимир Зеленський заявив, що Цемаха допитали перед відправенням до Росії. Також глава держави додав, що не називатиме “прізвища європейських лідерів, з якими проговорили час для всіх слідчих дій”. “Я боявся, що через це може зірватися обмін”, – додав президент.

Поділитись