У Києві чекають місію ЄС з оцінки промислових товарів

У Києві чекають місію ЄС з оцінки промислових товарів

Український віце-прем’єр з європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба очікує, що Європейський союз надішле в першій половині 2020 року в Україну місію щодо угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів.

Вона дозволить українським експортерам промислової продукції розширити торгівлю з Євросоюзом. Угода дозволить українським експортерам промислової продукції маркувати її знаком СЕ і вільно продавати її на ринку Євросоюзу без додаткової сертифікації. За оцінками експертів, потенційно воно може охопити до п’ятої частини українського експорту в ЄС, перш за все продукцію в сфері машинобудування.

“Зараз ми вийшли на АСАА або “промисловий безвіз” з ЄС. Ми ставимо собі за мету до кінця року зробити свою домашню роботу”, – сказав Кулеба на зустрічі з бізнес-асоціаціями. За його словами, підписання угоди буде таким же складним, як і узгодження безвізового режиму між Україною та ЄС. На думку Кулеби, після налагодження промислового експорту Україна зможе розширити торгівлю з Євросоюзом і поглибити в європейські ринки.

“Якщо ми робимо до кінця року свою домашню роботу, приймаємо законодавство, то десь в першій половині наступного року ЄС повинен надіслати місію. Вони ще не схвалили її відправлення, вони акуратні, так як це їх економічний інтерес, але ми ведемо переговори”, – зазначив Кулеба.

Україна в 2014 році підписала угоду про асоціацію з ЄС, яка передбачає створення зони вільної торгівлі (ЗВТ). У 2016 році угода почала діяти в повну силу, в тому числі Україні відкрився ринок ЄС. Крім зони вільної торгівлі, угода передбачає співробітництво в сферах оборони, запобігання конфліктам, оподаткування, державних фінансів, боротьби з тероризмом, міграції і прикордонного контролю.

Поділитись