У Канаді розпочали будівництво космодрому для запуску української ракети

У Канаді розпочали будівництво космодрому для запуску української ракети

Канада та Україна розпочали спільне будівництво космодрому для запуску ракети-носія «Циклон-4М».

Церемонія підписання сторонами заяви про партнерство та закладання першого каменю пускового майданчика відбулися у місті Галіфакс (провінція Нова Шотландія). Про це повідомив у Facebook голова космічного агентства України Володимир Тафтай.

Проект передбачає створення на атлантичному узбережжі провінції Нова Шотландія комерційного космодрому для ракети-носія “Циклон-4М”, – написав він.

Тафтай уточнив, що реалізацією проекту займатиметься канадська компанія Maritime Launch Services Ltd (MLS).

У церемонії старту будівництва брали участь президент Канадського космічного агентства Ліза Кемпбелл, міністр інновацій, науки та промисловості Канади Франсуа-Філіп Шампань та інші представники влади та бізнесу.

“Циклон-4” – нереалізований проект українського космічного ракетного комплексу. Він передбачає виробництво носія та будівництво наземного комплексу для підготовки та запуску ракет.

Раніше повідомлялося, що Туреччина запропонувала Росії взяти участь у будівництві космодрому, який Анкара має намір звести в одній із екваторіальних країн. Реалізація проекту може розпочатися у середині 2022 року. Космодром використовуватиметься для запуску ракет, розроблених міжнародною корпорацією.

Поділитись