У Європарламенті заявили про «загрози» з боку Росії і Китаю

У Європарламенті заявили про «загрози» з боку Росії і Китаю

У комітеті з міжнародних відносин Європейського парламенту представили проект доповіді, в якому позначили кілька принципових напрямків взаємодії ЄС і США.

Зокрема, в документі згадується про необхідність протидії «російську загрозу» і «китайської дезінформації».

Проект доповіді являє собою текст, розділений на кілька частин.

Так, одна з них – «Повернення до багатосторонньої дипломатії» – передбачає тіснішу співпрацю сторін, в тому числі з питань зміни клімату, расового та гендерної рівності, а також прав людини.

В наступній частині під заголовком «Об’єднання перед обличчям викликів у сфері безпеки та оборони» йдеться про необхідність спільної протидії як традиційним, так і новим загрозам (гібридні загрози, іноземне домінування в області технологій і дезінформація), про важливість захисту «глобальної демократії» та боротьбі з фундаментальними причинами нерівності.

І, нарешті, заключна частина – «Більш тісна координація зовнішньої політики» – присвячена співпраці Брюсселя і Вашингтона по ряду проблем, пов’язаних з діяльністю іноземних держав – мова йде в тому числі про Китай і Росії.

Наприклад, в проекті доповіді підкреслюється високе значення взаємодії сторін за китайським напрямку – «особливо в тому, що стосується захисту прав людини і прав меншин, деескалації напруженості в Південно-Східній Азії, координації дій в Індо-Тихоокеанському регіоні, вироблення технологічних стандартів, захисту інтелектуальної власності та боротьби з дезінформацією».

Крім того, в документі йдеться про «цілу низку загроз» з боку Росії.

Зокрема, згадується про «триваючої дестабілізації ситуації в Україні і в Грузії, втручанні в демократичні процеси в ЄС і США, про гібридних загрози і дезінформаційних кампаніях».

Раніше в Європарламенті сформулювали п’ять принципів, згідно з якими ЄС рекомендується вибудовувати відносини з Росією.

Відповідний документ пропонує підтримувати російське «продемократичний суспільство» і протистояти «втручанню» Москви в справи ЄС.

Поділитись