У ЄС подали позови до “Газпрому” на 15 мільярдів доларів

У ЄС подали позови до “Газпрому” на 15 мільярдів доларів

Відключення газу європейським країнам у спробі «заморозити» найбільших клієнтів може дорого обійтися «Газпрому».

Після німецькими Uniper і RWE позов до «Газпрому» через недопостачання газу подала найбільша енергокомпанія Франції Engie.

Як повідомляє Reuters, Engie ініціювала арбітражний розгляд щодо «Газпром експорту» і вимагає виплати штрафів та компенсації збитків, що виникли після того, як у липні 2022 року прокачування газу до Франції зупинилося.

Загальний обсяг позовних вимог до “Газпрому” досяг приблизно $15 млрд, підрахував аналітик БКС Рональд Сміт.

Суму претензій Engie, офіційно не розкриту, він оцінює $1,3 млрд, виходячи з того, що компанія отримувала 2 млрд кубометрів газу за довгостроковими контрактами.

Рекордний позов до “Газпрому” – на $12,5 млрд – подала німецька Uniper, яка купувала 20 млрд кубометрів на рік.

Будучи найбільшим імпортером російського газу в Німеччині і одним із інвесторів проекту «Північний потік-2», Uniper опинилася на межі банкрутства і була де-факто націоналізована після того, як залишилася без ключового постачальника і була змушена закуповувати паливо за цінами, що злетіли на спотовому ринку. На порятунок компанії уряд ФРН витратив 29 млрд. євро.

Ще близько $1 млрд від «Газпрому» вимагає RWE – інший німецький імпортер газу, який отримував 1 млрд кубометрів на рік.

Відключаючи газ, “Газпром” оголосив форс-мажор, посилаючись на те, що Канада затримує повернення з ремонту турбіни для “Північного потоку”. Але навряд чи це обґрунтування забезпечить повний захист у суді, попереджає Сміт.

Поділитись