У ЄС білоруську опозицію оголосили владою Білорусі

У ЄС білоруську опозицію оголосили владою Білорусі

Європейський парламент (ЄП) оголосив Координаційну раду білоруської опозиції тимчасовим представником народу республіки. Про це йдеться у відповідній резолюції, прийнятій за підсумками пленарної сесії Європарламенту і опублікованій на сайті організації.

Так, члени ЄП привітали «Координаційну раду як тимчасове представництво людей, які потребують демократичних змін в Білорусії, відкритим для всіх зацікавлених політичних і соціальних сторін». Також, згідно з документом, Європарламент підтримує мирну передачу влади при повній повазі прав білоруського народу і закликає Єврокомісію та Раду Євросоюзу допомогти демократичній опозиції в Білорусі, в тому числі колишньому кандидату в президенти Світлані Тихановській.

У Європі відмовилися визнати Олександра Лукашенка президентом після закінчення поточного терміну повноважень і закликали Раду ЄС «невідкладно ввести широкі та ефективні санкції проти всіх білоруських осіб, винних у фальсифікації виборів, насильство і репресії в Білорусі; <…> вивчити можливість включення в нього російських громадян, безпосередньо причетних до підтримці режиму Лукашенка в Білорусі».

Поділитись