У Фінляндії висловилися щодо розміщення ядерної зброї в країні

У Фінляндії висловилися щодо розміщення ядерної зброї в країні

Прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін заявила, що питання розміщення в країні баз або ядерної зброї після її вступу до НАТО не стоїть на порядку денному.


“Ця тема не обговорюється. І все залежить від наших національних рішень. Ніхто не нав’яже нам бази чи ядерну зброю, якщо ми цього не хочемо. І мені не здається, що є зацікавленість [НАТО] розміщувати ядерну зброю або відкривати свої бази у Фінляндії” , – сказала прем’єр у опублікованому в четвер у газеті Corriere della Sera інтерв’ю. При цьому вона сподівається, що її країна збереже статус посередника у міжнародних процесах, яким відрізнялася за збереження нейтралітету. “Вступ до НАТО – це акт миру, а не оголошення війни”, – стверджує Марін.

Вона також заявила, що у країни вже напрацьовано високу оборонну здатність, а на оборону витрачається вже більше 2% ВВП. Прем’єр висловила впевненість, що з Туреччиною, яка поки що не підтримала прийом нових членів у НАТО, потрібно вести діалог.

Посли Фінляндії та Швеції при НАТО Клаус Корхонен і Аксель Вернхофф офіційно вручили генсеку альянсу Йенсу Столтенбергу заявки на вступ їх держав до НАТО. Президент Росії Володимир Путін 16 травня на саміті Організації Договору про колективну безпеку в Кремлі попередив про реакцію у відповідь Москви на розширення військової інфраструктури НАТО на території Фінляндії та Швеції. При цьому російський лідер зауважив, що розширення НАТО за рахунок Фінляндії та Швеції не створює безпосередньої загрози РФ, оскільки Москва не має проблем із цими країнами.

Поділитись