У Фінляндії мають намір порушити угоди з Росією, це стосується Аландських островів

У Фінляндії мають намір порушити угоди з Росією, це стосується Аландських островів

Після приєднання Фінляндії до Північноатлантичного альянсу постало питання про актуальність угоди з Москвою про демілітаризацію Аландських островів, повідомляє Ilta-Sanomat.

Як пише видання, Аландські острови мають статус демілітаризованої території. З 1856 це неодноразово підтверджувалося різними угодами. Однак сьогодні фінські політики підтримують пропозиції щодо скасування цього статусу.

Екс-командувач Силами оборони депутат парламенту Ярмо Ліндберг вважає, що членство в НАТО дозволяє Гельсінкі поставити під питання мирний статус островів. Колишній начальник розвідки Сил оборони, депутат парламенту Пекка Товері повідомив, що Аландські острови треба ремілітаризувати через російську агресивну політику.

При цьому глава муніципалітету островів Веронікік Тернрос вважає, що Аланди мають зберегти свій демілітаризований статус. Єдиний депутат від Аландських островів у парламенті Фінляндії, обстоюючи ідею статус-кво, вказав на те, що в рамках НАТО можуть існувати демілітаризовані зони, наводячи норвезький Шпіцберген.

Поділитись