У Дрогобичі відреставрують дзвіницю церкви, якій понад 350 років

У Дрогобичі відреставрують дзвіницю церкви, якій понад 350 років

У Дрогобичі відновили роботи з реставрації дзвіниці церкви Воздвиження Чесного Хреста, як є пам’яткою архітектури національного значення і датується 1661 роком. Відновлення пам’ятки відбувається за кошти обласного бюджету.

Як повідомили у прес-служба ЛОДА, роботи з реставрації дзвіниці церкви Воздвиження Чесного Хреста розпочалися торік. На замовлення департаменту архітектури ЛОДА, виготовлено проектно-кошторисну документацію. Переможцем тендеру і підрядником на об’єкті є ТОВ “В.Ф.Ф.”, передає lviv1256.com.

Загальна вартість реставраційних робіт обійдеться у 2 мільйони 251 тисячу гривень. На підготовчі роботи у 2019-у пішло 458 тисяч гривень. Також за ці гроші закупили будівельні матеріали для реставрації, встановили риштування, розпочали маркування найбільш аварійних ділянок дзвіниці.

Цьогоріч, у межах програми збереження культурної спадщини області, передбачено для продовження реставрації один мільйон гривень. 10 червня підрядник відновив роботи.

Заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод зазначає, що церква Воздвиження Чесного Хреста є одним із найстаріших дерев’яних храмів Львівщини. Фізично вона розташована по сусідству і майже на одній лінії з територією Дрогобицької солеварні та церкви святого Юра, яка занесена до списку світової спадщини ЮНЕСКО, і також потребує негайної реставрації.

“Нам вдалося побувати і всередині церкви, яка, на жаль, переважно, є закритою для відвідувачів і також дуже потребує реставрації. Сьогодні ця пам’ятка є на території місцевої частини ДСНС. Після завершення реставрації дзвіниці, планується облаштувати окремий вхід до пам’ятки. Цей храм, кажуть, не реставрували понад 100 років, але навіть не фахівець може зрозуміти – він унікальний і також заслуговує на світове визнання. Саме тому я давно наполягаю: Україні треба державну програму зі збереження культурної спадщини. Місцевими бюджетами – будьмо чесні – на жаль, ми не дамо ради”, – каже Юрій Холод.

Водночас, за словами Алли Гладун, проектно-кошторисна документація для цілої церкви Воздвиження Чесного Хреста у Дрогобичі вже готова, спільно з областю, управлінці та громадськість шукають гроші для її відновлення.

Поділитись