У Чехії біженцям з України хочуть щомісяця виплачуватимуть по 200 євро

У Чехії біженцям з України хочуть щомісяця виплачуватимуть по 200 євро

Уряд Чехії планує у понеділок обговорити внесений міністром праці та соціальних справ республіки Маріаном Юречкою законопроект про виплату біженцям з України як щомісячну фінансову підтримку 5 тис. крон (близько €200).

Про це у суботу, 5 березня, повідомило Чеське радіо.

“Проект [закону, спрямований в уряд, передбачає виплати] 5 тис. крон на кожного біженця”, – сказав Юречка.

Згідно із законопроектом, біженці з України отримуватимуть виплати протягом трьох місяців з дня прибуття до Чехії.

Також зазначається, що Кабмін Чехії підтримає своїх громадян, які забезпечують біженців житлом. Вони отримуватимуть по 1 тис. крон (близько 40 євро) протягом п’яти місяців.

Юречка наголосив, що законопроект після схвалення урядом пройде прискорену процедуру затвердження у парламенті республіки.

Раніше, 4 березня, уряд Чехії ввів режим надзвичайної ситуації через велику кількість біженців, які прибувають з України. Повідомлялося, що до Чехії прибуло вже близько 30 тис. біженців із України.

За його словами, жодна небезпека ні біженцям, ні республіці не загрожує. Прем’єр попросив співгромадян не панікувати, нагадавши, що Чехія є складовою Євросоюзу (ЄС) і НАТО, які служать гарантією безпеки в регіоні.

Також він повідомив про рішення Кабміну збільшити бюджет міноборони на 1 млрд. крон (близько $43 млн. — ред.). У разі потреби уряд готовий розглянути додаткові заходи.

Як розповів на прес-конференції глава МВС Чехії Віт Ракушан, до країни щодня прибуває близько 5 тис. біженців з України.

Поділитись