У Британії розповіли, як США залякують Європу

У Британії розповіли, як США залякують Європу

Пропозиція обмежувати ціни на російську нафту, висунуту США, лише підкреслить залежність усього світу від цього ресурсу, пише Мартін Сандбу для Financial Times.


Автор вважає, що на останньому саміті G7, який проходив у Німеччині, Сполучені Штати нагнали страх на партнерів, змусивши їх у підсумковому комюніке у тій чи іншій формі згадати про можливість обмеження ціни на нафту.

“На багато місяців адміністрація Байдена наполягала на тому, щоб її союзники погодилися з обмеженням цін на закупівлю російської нафти. Однак ті скептично поставилися до цієї ідеї і правильно зробили”, – йдеться у публікації.

Мінфін США має дві цілі: скоротити доходи Росії від продажу нафти і запобігти катастрофічному в економічному плані зростанню цін на чорне золото, наголошується в статті. При цьому Європа для зниження цін схвалила часткове нафтове ембарго та запровадила санкції на операції зі страхування морських перевезень для російських нафтовантажів, нагадує Сандбу.

При цьому, на думку автора, план США з обмеження ціни на цей ресурс може призвести до того, що обсяги нафти, що продається Росією, будуть падати, але лише незначно – а це невелике скорочення пропозиції підніме ціни настільки, що Москва отримає ще більше доходів.

Поділитись