У Бразилії виявили небезпечний різновид “свинячого грипу”

У Бразилії виявили небезпечний різновид “свинячого грипу”

Бразильські вчені виявили невідому раніше мутацію вірусу “свинячого грипу”, що має високий пандемічний потенціал.

Про це в інтерв’ю газеті Globo повідомила глава лабораторії респіраторних вірусів і кору Fiocruz (науково-дослідне об’єднання імені Освалдо Круза при МОЗ) Міралда Сікейра.

“З 2005 року виявлено 25 різних варіантів вірусу грипу А / H1N2. Але той, що ми виявили в місті Ібіпора (штат Парана на півдні країни – ред.) відрізняється від відкритих раніше”, – наводить видання її слова в опублікованому в понеділок інтерв’ю .

Як уточнює дослідник, цей вірус має генетичні відмінності від інших збудників “свинячого грипу”, має високий рівень заразність.

“Я б сказала, що потенціал викликати пандемію у нього такий же (як у коронавіруса)”, – вважає Сікейра.

Разом з тим, як зазначає вчена, на даний момент відомо про один випадок зараження – мова йде про 22-річну співробітницю одного з місцевих м’ясопереробних підприємств. За інформацією газети, жінка перенесла захворювання в легкій формі.

Випадків передачі вірусу між людьми поки не зареєстровано, але при подальших мутаціях збудника ймовірність їх появи може збільшитися, вважає Сікейра. Зараз група вчених вивчає близько 3 тисяч зразків біоматеріалу жителів регіону, тести яких на коронавірус і інші респіраторні інфекції показав негативний результат.

При цьому, як вказує дослідниця, вакцина проти нового “свинячого грипу” може бути створена в короткий термін.

“Це, звичайно, буде не ідеальний препарат, він не зможе сформувати тривалий імунітет у всіх, але допоможе запобігти уникнути можливої пандемії”, – вважає вірусолог.

Поділитись