У Білорусії захотіли F-16 на заміну Су-30СМ

У Білорусії захотіли F-16 на заміну Су-30СМ

Зазвичай вартість підтримки придатності до експлуатації бойового літака за передбачуваний термін служби в 35 років в 2-2,5 рази перевищує його закупівельну вартість, в результаті чого загальна ціна капітального, середнього, поточного і дрібного ремонту кожного білоруського Су-35см обійдеться в 100-125 мільйонів доларів, пише видання Свободные новости. Снплюс.

“А тепер підсумуємо ціну машин [близько 50 мільйонів доларів], підтримання їх придатності до експлуатації та модернізацію. Отримуємо суму від 185 до 210 мільйонів доларів на кожну (!) Машину в наступні 35 років. А на ескадрилью [12 літаків], відповідно, від 2,22 мільярда до 2,52 мільярда доларів. Сума чимала”, – стверджується в публікації.

Там же недоліком виробленого в Росії винищувача називаються його двигуни АЛ-31ФП, яких за життєвий цикл Су-30СМ «з’їсть» шість одиниць (дві з них вже встановлені і оплачені при покупці). Дана обставина в виданні пояснюють тим, що «радянські (російські) авіаційні двигуни традиційно поступаються західним не тільки по паливній ефективності, але і по міжремонтному і призначеному ресурсу”.

“ВПС [Військово-повітряні сили] Польщі паралельно експлуатують радянські дводвигунові винищувачі МіГ-29 і американські однодвигунові F-16. Передбачається, що американський винищувач відлітає всі 35 років з тим же двигуном, який був на ньому спочатку і встановлений. З МіГ-29, на жаль, так не виходить: за той же період доведеться замінити вісім двигунів”, – наводить приклад газета.

У листопаді «Інформаційний навігатор» повідомив, що Росія поставила Білорусі Су-30СМ з французьким обладнанням: індикаторами на тлі лобового скла, одноосьовими лазерними гіроскопами і кольоровими рідкокристалічними дисплеями.

У тому ж місяці Мінськ отримав від Москви першу пару Су-30СМ, побудованих за контрактом 2017 року, який передбачає поставку ВПС Білорусії 12 винищувачів.

Поділитись