У Білорусі винесли вже другий смертний вирок з початку року

У Білорусі винесли вже другий смертний вирок з початку року

Вітебський обласний суд засудив до розстрілу Віктора Павлова, визнаного винним у вбивстві двох жінок.

Це другий вирок у Білорусі з початку року, повідомили в білоруському правозахисному центрі «Весна».

За його даними, звинувачення попросило для Павлова вищу міру покарання, оскільки раніше він вже робив вбивство. Суд кваліфікував дії 50-річного чоловіка як «особливо небезпечний рецидив злочину».

Вбивство було здійснено 30 грудня 2018 року в одному з сіл Вітебського району. Павлов прийшов в будинок до сестер-пенсіонерок і сильно їх побив. Також злочинець викрав гроші і кілька пляшок вина. Тіла жінок виявили кілька днів по тому.

Адвокат підсудного стверджує, що вбивство сталося через сварку, яку спровокувала одна з жінок. Пенсіонерка нібито ображала Павлова за те, що він побудував для неї неякісний сарай. За словами захисниці, обвинувачений не хотів вбивати сестер і прийшов в їх будинок, щоб купити вина. Також підсудний співпрацював зі слідством, що є пом’якшувальною обставиною, вважає адвокат.

У січні в Бобруйську суд засудив 36-річного місцевого жителя до смертної кари за подвійне вбивство з особливою жорстокістю. Влітку минулого року безробітний Олександр Осипович познайомився в кафе з двома дівчатами і запросив їх до себе додому. Вранці 20 липня одна з них дзвонила в поліцію і намагалася повідомити, що її хочуть вбити, але не змогла назвати точну адресу будинку. В цей же день тіла обох дівчат знайшли у ванній кімнаті квартири Йосиповича.

Білорусь є єдиною з країн Європи та СНД, де не скасована смертна кара. Відповідно до кримінальним кодексом республіки, смертний вирок може бути винесений за особливо тяжкі злочини – зокрема, за застосування зброї масового ураження, розв’язування війни, геноцид, міжнародний тероризм, вбивство, захоплення влади, теракт, вбивство співробітника правоохоронних органів і державну зраду. Страта може бути призначена тільки чоловікам у віці від 18 до 65 років і проводиться шляхом розстрілу.

Поділитись