Туркменістан попросить міжнародних фахівців допомогти загасити «Браму пекла»

Туркменістан попросить міжнародних фахівців допомогти загасити «Браму пекла»

Туркменістан скликає 23 червня міжнародну наукову конференцію, щоб вирішити проблему газового кратера Дарваза, відомого як «Брама пекла».

Про це повідомляє туркменська інформаційна агенція Орієнт.

Конференція під назвою «Скорочення викидів до навколишнього середовища в умовах видобутку вуглеводнів та перспективи управління газовим кратером Дарваза» пройде в Ашхабаді. Провідні фахівці в галузі енергетики обговорять інноваційні технології у видобуванні вуглеводнів та зниженні викидів попутних газів. За даними агентства, у засіданнях та дискусіях візьмуть участь представники міжнародних організацій та фінансових інститутів: ООН, ОБСЄ, Світового банку, Азіатського банку розвитку, Європейського банку реконструкції та розвитку, а також дипломатичних місій, акредитованих у Туркменістані.

Газовий кратер у пустелі Каракуми, за 266 км від Ашхабада, з’явився 1971 року внаслідок обвалу розвідувальної шахти на цьому місці. Згодом кратер, що представляє собою улоговину діаметром 60 і глибиною 20 метрів, був прозваний «Брамою пекла». Стовпи полум’я, що виходять з каверни під кратером і з’являються в результаті згоряння придатного газу, можуть досягати 15 метрів заввишки. На початку 2022 року тодішній президент республіки Гурбангули Бердимухамедов зажадав від уряду знайти вирішення проблеми кратера.

Поділитись