Туреччина звернулася до Росії з проханням щодо оплати газу

Туреччина звернулася до Росії з проханням щодо оплати газу

Турецький державний імпортер енергоносіїв Boru Hatlari ile Petrol Tasima AS (Botas) попросив російську сторону відтермінувати частину платежів за природний газ до 2024 року, повідомили джерела.


Як вказує Bloomberg, залежність Туреччини від іноземних енергоносіїв негативно позначилася на валюті та бюджеті країни – з початку року ліра втратила більше 28% по відношенню до долара, серед ринків, що розвиваються, найгірший показник тільки у аргентинського песо. Дефіцит торговельного балансу країни у серпні зріс більш ніж удвічі порівняно з тим же місяцем у 2021 році – до 11,2 млрд. доларів.

Звертаючись до Росії, Туреччина розраховує пом’якшити економічну шкоду від підвищених цін на енергоносії, але поки не ясно, чи приведуть переговори до будь-якої угоди.

Як повідомило Bloomberg, ні Botas, ні Газпром не стали відповідати на запит про коментар.

Нагадаємо, угорська компанія MVM заявила, що уклала з Газпромом угоду про відстрочку платежу за газ у зв’язку з різкими коливаннями цін. Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що запасів газу в країні вистачить на п’ять-шість місяців, і Будапешт готовий протягом цього часу допомагати Белграду з газом на подяку за забезпечення газового транзиту з Росії. У оператора морського газопроводу “Турецький потік” через санкції ЄС достроково відкликали ліцензію, повідомила сама компанія. При цьому стверджувалося, що постачання трубою не постраждають.

Поділитись