Туреччина звинуватила послів десяти країн у втручанні в судові справи

Туреччина звинуватила послів десяти країн у втручанні в судові справи

Віце-президент Туреччини Фуат Октай виступив зі звинуваченням у втручанні в судові справи на адресу послів десяти країн, які закликали звільнити правозахисника Османа Кавалу.


Раніше посольства десяти країн – Канади, Франції, Фінляндії, Данії, Німеччини, Нідерландів, Нової Зеландії, Норвегії, Швеції та США – виступили із закликом до Туреччини звільнити Кавалу, після чого, як повідомило агентство Anadolu, МЗС Туреччини викликав послів цих країн.

“Посли деяких країн, які повинні були проявити повагу до незалежності країни, в якій вони працюють, а також до незалежності суду, перевищили свої повноваження і закликали до політичного втручання в судові справи. Суди в Туреччині незалежні, а Туреччина – повністю незалежна країна. Ті , хто бажає втрутитися в судовий процес, можуть продовжувати виконувати такі бажання в своїх країнах”, – написав Октай в Twitter.

Осман Кавала – відомий турецький правозахисник, засновник культурного фонду Anadolu Kültür AŞ, який, зокрема, підтримує проекти етнічних і релігійних меншин, часто мають міжнародну спрямованість, в тому числі примирення між турецьким і вірменським населенням і мирне вирішення курдського питання.

У лютому 2020 турецький суд виправдав Кавалу за звинуваченням в причетності до спроби повалення уряду у справі щодо протестів в стамбульському парку Гезі в 2013 році, проте в той же день прокуратура Стамбула видала новий ордер на його арешт. Кавалі були пред’явлені нові звинувачення, на цей раз в участі в спробі держперевороту в Туреччині в липні 2016 року.

Поділитись