Цю зиму Україна планує пройти за рахунок газу власного видобутку

Цю зиму Україна планує пройти за рахунок газу власного видобутку

Україна вперше планує пройти майбутній опалювальний сезон лише за рахунок газу власного видобутку.

Про це голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов заявив в ефірі телемарафону «Єдині новини».

«Цю зиму ми плануємо пройти за рахунок газу українського видобутку; і розрахунки підтверджують таку можливість», – запевнив Чернишов.

Він зазначає, що Україна збільшує газ власного видобутку. У 2023 році зробили рекордну кількість нових свердловин, і продовжимо це у наступному році. Як повідомлялося, Україна достроково виконала план із накопичення газу у ПСГ: 14,7 млрд кубометрів було закачано до 20 вересня.

«Об’єм газу вже перевищує 15 млрд кубометрів. Очевидно, що ми будемо входити в зиму з більшим об’ємом, аніж планували», – сказав Чернишов.

Голова компанії зауважив, що Нафтогаз комплексно готується до ймовірних атак росіян під час опалювального сезону. Він також висловив упевненість, що Україна зможе пройти опалювальний сезон без глобальних проблем не лише в плані забезпечення газом, а й без змін вартості «блакитного палива» для населення. «Ми абсолютно впевнено дивимося в майбутню зиму. Газу в нас достатньо, тарифи стабільні. Прошу всіх споживачів забезпечувати енергоефективні заходи й поставитися відповідально до цього типу енергії. Тому що це український видобуток, наше з вами спільне досягнення», – повідомив Олексій Чернишов.

Він також додав, що після виходу із дефолту Група Нафтогаз є фінансово здоровою та готовою до роботи на міжнародному ринку капіталів. Іноземні трейдери зберігають в українських підземних сховищах газу понад 1,8 млрд кубометрів «блакитного палива». Міненерго розраховує на збільшення цього обсягу до 3 млрд кубометрів.

Поділитись