Ціни на нафту впали після введення ембарго на паливо з РФ

Ціни на нафту впали після введення ембарго на паливо з РФ

Попри прогнози російських чиновників, що нафтовий ринок «злетить до небес», а барель коштуватиме $400, котирування нафти впали наступного дня після того, як Євросоюз ввів ембарго на постачання з Росії та разом із країнами G7 встановив «стелю цін».

У вівторок вартість сорту Brent з початку січня впала нижче за $80, а ф’ючерси на WTI скотилися до $73,43 і пробили мінімум за весь 2022 рік.

Проблема – на боці попиту: він виріс цього року на 1,7 млн б/д замість очікуваних 3 млн і так і не досяг рівня 2019 року, зазначає стратег ING Уоррен Паттерсон: далися взнаки спалах Covid-19 в Китаї, рецесія в європейських економіках, а також посилення політики світових центробанків, що підвищують ставки з рекордною за півстоліття швидкістю.

Щодо російської нафти, то вона продовжує литися на ринок, всупереч загрозам Кремля перекрити кран. “Ні виробництво, ні експорт не падають”, – каже аналітик Kpler Метт Сміт. Минулого тижня танкери вивезли з російських портів 3 млн б/д. З них понад 1 млн. спливли у невідомому напрямку на судах, які приховують пункт призначення.

За даними Reuters, російський сорт Urals торгується трохи вище за $60 – стелі, встановленої з 5 грудня. Але возити нафту контрабандою стає дедалі дорожче. Витрати на транспортування сягають $20 за барель. Тому насправді російські нафтові компанії отримують не більше $40-45, підрахував Reuters.

Це ставить всю нафтову промисловість на межу рентабельності. Повна собівартість видобутку в Росії, включаючи податки та витрати компаній – близько $50, оцінює «Локо-Інвест».

Поділитись