Ціни на газ у Європі обвалилися

Ціни на газ у Європі обвалилися

Ціна газу в Європі під час торгів у понеділок опустилася нижче за $1 800 за 1 тис. куб. м вперше із 25 липня, свідчать дані лондонської біржі ICE.

Загальне зниження вартості газу з початку дня становить понад 7%.

Вартість жовтневого ф’ючерсу на хабі TTF у Нідерландах зменшилася до $1790 за 1 тис. куб. м, або €173,5 за МВт·год (виходячи з поточного обмінного курсу євро до долара, ціни на ICE представлені євро за МВт·год).

Зниження ціни газу відбувається у міру наближення запасів газу в європейських сховищах до максимуму – вже зараз вони сумарно заповнені більш ніж на 85%. Раніше країни ЄС зобов’язалися заповнити ПСГ щонайменше на 80% до зими 2022-2023 років та на 90% до всіх наступних зимових періодів. Крім того, в Європі останніми днями помітно зросла частка вітрогенерації, яка тепер у середньому у вересні становить уже понад 14% проти 10% у серпні, 12% у липні та 9% у вересні 2021 року.

Також на сайтах операторів німецьких газопроводів Opal і Nel з’явилися дані про відновлення прийому номінацій на постачання газу з “Північного потоку” у точці прийому в німецькому Грайфсвальді з 09:00 19 вересня.

При цьому “Північний потік”, як і раніше, зупинено. 2 вересня “Газпром” повідомив, що в ході техобслуговування останнього діючого газоперекачувального агрегату “Північного потоку” було виявлено витоку олії, до усунення яких холдинг змушений повністю зупинити прокачування газопроводом. При цьому, відповідно до інформації компанії Siemens, повне усунення витоку олії на двигунах можливе лише в умовах спеціалізованого ремонтного підприємства.

Поділитись