Центробанк РФ надрукував для бюджету трильйон рублів

Центробанк РФ надрукував для бюджету трильйон рублів

Російська влада здуває пил з рецептів пандемії-2020, запускаючи друкарський верстат центробанку, щоб профінансувати федеральний бюджет.

У середу російський Мінфін шокував ринок державного боргу, за один день розмістивши облігації федеральної позики на безпрецедентні 823 мільярди рублів.

Сукупний попит на трьох аукціонах досяг 1,2 трильйона рублів, з яких 904 млрд. інвестори принесли на розміщення 11-річних ОФЗ-29022 з плаваючою ставкою.

Мінфін продав цей випуск на 750 млрд рублів, а також 10-річні ОФЗ-26241 на 53,9 млрд рублів та інфляційні ОФЗ-52004 на 19 млрд рублів.

Зайняти такий гігантський обсяг Мінфіну допомогли найбільші банки, зазначає директор з інвестицій ІК «Локо-Інвест» Дмитро Польовий. А гроші банкірам, своєю чергою, надав ЦБ РФ.

Минулого тижня, 7 листопада, центробанк влив у банківську систему 1,4 трильйона карбованців у вигляді кредитів репо. За такою ж схемою бюджет фінансували під час кризи пандемії: держбанки купували ОФЗ, і під їхню заставу отримували кредити ЦП. Так гроші центробанку – де-факто «надруковані рублі» – йшли на латання дірки у скарбниці.

Питанням залишається те, навіщо Мінфіну стільки боргу саме зараз: у жовтні бюджет вперше за п’ять місяців став профіцитним, а до кінця року має отримати близько 800 млрд. рублів додаткових податків від «Газпрому».

Можливо, причина в тому, що план доходів на цей і наступний рік виявився завищений, розмірковує Польовий: «В економіці все може бути помітно гірше, ніж прогнозується, рубль залишається міцним, нарешті, владі надалі може знадобитися більше витрат».

Поділитись