Трюдо закликав Папу римського вибачитися перед індіанцями Канади

Трюдо закликав Папу римського вибачитися перед індіанцями Канади

Канадський прем’єр-міністр Джастін Трюдо закликав папу римського Франциска приїхати в Канаду, щоб принести вибачення за католицькі школи-інтернати, де були виявлені сотні безіменних могил індіанських дітей.

«Я особисто розмовляв з Його Святістю Папою Франциском, щоб переконати його, наскільки важливо не просто принести вибачення перед корінними канадцями, але і зробити це на канадській землі», – цитує прем’єра ABC News.

За його словами, керівництво католицької церкви активно вживає заходів для вирішення виниклої ситуації.

Крім того, Трюдо заявив, що канадці «жахаються і соромляться» давньої політики свого уряду.

«Це була політика, яка відривала дітей від їхніх будинків, їх спільнот, їх культури і їх мови і змушувала їх асимілюватися», – підкреслив він.

24 червня стало відомо, що на території колишньої школи для індіанців в канадському місті Камлупс виявлені ще сотні безіменних дитячих могил. Таким чином кількість знайдених поховань в навчальному закладі наблизилася до тисячі.

У 1876 році в Канаді був прийнятий Акт про індіанців, який дозволяв вилучення земель корінних народів під потреби федерального уряду. Через шість років документ доповнили поправкою про створення спеціальних шкіл, які отримали назву резидентських.

Ці навчальні заклади перебували під управлінням католицької церкви, туди примусово забирали дітей індіанців з метою інтеграції їх в канадське суспільство. Через такі школи пройшли щонайменше 150 тис. дітей. Відзначається, що багато учнів піддавалися фізичному, сексуальному і емоційному насильству. Крім того, діти були позбавлені медичної допомоги. Згідно зі статистикою, від побоїв і хвороб за весь час в таких закладах померли мінімум 4 тис. учнів.

Поділитись