Трамп стверджує, що Туреччина і сирійські курди готові укласти мирну угоду

Трамп стверджує, що Туреччина і сирійські курди готові укласти мирну угоду

Президент США Дональд Трамп стверджує, що турецький лідер Тайіп Ердоган раніше відкидав його прохання укласти мирну угоду з сирійськими курдами, однак тепер готовий це зробити.

“Я говорив – підпишіть угоду з курдами, укладіть мир. Ердоган не хотів цього робити <…> Курди теж не хотіли. І в підсумку вони встановили так звану зону безпеки, це було недавно – пару місяців назад”, – заявив Трамп під вівторок в ефірі телеканалу Fox News.

“І ось вони почали воювати, і ситуація стала дуже неприємною, і інші країни втрутилися. Тепер я кажу – підпишіть угоду. А вони відповідають – добре, ми підпишемо”, – стверджує президент США.

9 жовтня 2019 року Анкара оголосила про проведення на півночі Сирії операції “Джерело світу”, створивши 30-кілометрову зону безпеки уздовж турецького кордону. У цей район, за твердженням Анкари, зможуть повернутися з Туреччини сирійські біженці. Дамаск назвав операцію агресією, світове співтовариство засудило дії Анкари. Курди вивели свої загони з цих районів, але час від часу здійснюють збройні вилазки проти турецьких військ і опозиційних формувань.

22 жовтня 2019 року президенти Росії і Туреччини Володимир Путін і Тайіп Ердоган на зустрічі в Сочі прийняли меморандум про спільні дії щодо врегулювання ситуації на північному сході Сирії. Відповідно до цього документа, російська військова поліція і турецькі сили приступили до спільного патрулювання прикордонних районів.

Поділитись