Тарифи на газ для населення знизяться

Тарифи на газ для населення знизяться

У НАК «Нафтогаз України» повідомили, що тарифи на газ для населення в липні знизяться на 8%. Глава “Нафтогазу” Андрій Коболєв заявив, що ціна на газ без ПДВ і витрат на транспортування і розподіл буде становити 5803 грн ($219,2) за тисячу кубометрів.

У “Нафтогазі” також зазначили, що кінцева вартість газу для населення в різних регіонах України буде різною через те, що тарифи на транспортування газу кожна область встановлює самостійно.

«Нафтогаз України» розповів, що тарифи на газ для населення формуються з п’яти складових:

перша складова — це ціна, за якою «Нафтогаз» продає паливо 42 газопостачальним підприємствам (газзбутам), уповноваженим урядом перепродавати його населенню;
друга складова ціни газу для населення — це торгова націнка газзбуту;
третя і четверта складові — це оплата послуг транспортування та розподілу газу;
п’ята складова — це податок на додану вартість, ставка якого дорівнює 20%. Тому для того, щоб обчислити його розмір, треба зібрати попередні чотири складові, а отриману суму розділити на п’ять.

Найближчим часом більше не буде єдиного для всієї країни тарифу на газ. Ціна газу для населення буде різною по всій території України: менше всього за один кубометр, наприклад, кияни заплатять — 7,81 грн, а найбільше — жителі Миколаївської області — 8,43 грн. Різниця начебто й невелика, але в нинішній ситуації вона може стати предметом заздрості і причиною для обурення, пише today.ua.

Поділитись