Свиноферма на Прикарпатті виробляє тепло та електроенергію з відходів

Свиноферма на Прикарпатті виробляє тепло та електроенергію з відходів

На розташованій неподалік Калуша (Івано-Франківька область) дансько-українській свинофермі працює біогазовий завод, який виробляє тепло та електроенергію із гною.

Як зазначають у Good Valley Україна, стару покинуту ферму викупили і відновили за європейським стандартами у 2004 році, передає versii.if.ua.

Вирощування свиней на фермі відбувається за стандартом данського фермера Тома Аксельґаарда, що передбачає виробництво високоякісних продуктів без шкоди природі. Тут вирощують екологічно чисті корма для тварин, поля удобрюють екологічно чистими добривами, і зменшують свої енергозатрати.

Біогазовий завод потужністю 1166 кВт теплової енергії забезпечує теплом приміщення, де вирощується близько 54 тисячі свиней, які мають не тільки збалансоване харчування, високоякісний догляд, але і постійний ветеринарний нагляд, і навіть іграшки.

Біогазовий завод виробляє й електроенергію – 15% від згенерованих 100 кВ-год йде на обслуговування потреб заводу, решту – продають державі за «зеленим» тарифом.

“Відходи від виробництва свиней, збираємо спочатку у резервуари, а потім транспортуємо на завод і додаємо відходи коров’ячої ферми, в даному випадку сепаратні відходи, і кукурудзяний силос, – пояснює майстер цеху біогазу Іван Кальковець. – Додаткові компоненти дозволяють збільшити виробництво газу і забезпечити роботу заводу на його максимальній потужності”.

Навіть відпрацьовані відходи, які перебродили і з яких вилучили метан, не опиняються на смітнику, продовжує майстер цеху біогазу.

«Ця маса – екологічно чисте і хороше добриво, яке Гудвеллі вивозить у сезон на свої поля, пояснює Іван Кальковець. – Жодного забруднення і шкідливих викидів».

Фото Олександри Буділки (з архіву FOTOmedia)

Поділитись