Sunday Telegraph: угоду AUKUS обговорили за спиною Макрона на саміті G7

Sunday Telegraph: угоду AUKUS обговорили за спиною Макрона на саміті G7

Деталі оборонної угоди AUKUS між США, Великобританією та Австралією були узгоджені без відома французького президента Еммануеля Макрона на червневому саміті G7 в англійському графстві Корнуолл, пише британська газета Sunday Telegraph.

За даними видання, в укладанні угоди брав участь тодішній глави МЗС Британії Домінік Рааб. При цьому міністр не послухав попередження, що це може зашкодити відносинам з Китаєм і Францією.

Документи, що стосуються AUKUS, в британському уряді були помічені грифом «цілком таємно», йдеться в статті.

Саміт «Великої сімки» проходив в графстві Корнуолл на півдні Англії з 11 по 13 червня. У цьому році на нього були запрошені лідери Австралії, Індії, Південної Африки і Південної Кореї.

На цьому тижні прем’єр Великобританії Борис Джонсон, президент США Джо Байден і прем’єр-міністр Австралії Скотт Моррісон оголосили про створення нового партнерства AUKUS в сфері оборони і безпеки. Канберра також повідомила про вихід з контракту по підводним човнам з французькою компанією Naval Group.

Угода на 90 мільярдів австралійських доларів (56 мільярдів євро), який називали «контрактом століття», передбачало виробництво 12 ударних підводних човнів класу Barracuda.

Глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан назвав рішення Австралії «ударом в спину», зазначивши, що він «в гніві». Париж чекає пояснень як з боку Австралії, так і з боку США.

У п’ятницю французьких послів в США і Австралії відкликали для консультацій в Париж. Як писали ЗМІ, Франція робить це вперше в історії.

Поділитись